In memoriam mijn vader
Rob Haanappel 1939-2013

Mijn passie voor de kunstgeschiedenis heeft jouw aandacht getrokken anders las je mijn verhaal nu niet. Mooi, een leven zonder kunst & cultuur zou ik me niet meer kunnen voorstellen en jij hopelijk ook niet. #kunstmaaktgelukkig

Voor mij begon het in 1990, toen ik aan de Universiteit Utrecht studeerde en mij inschreef voor het college The Story of Art. Na de eerste pagina’s uit het gelijknamige boek van Ernst Gombrich (1909-2001) doorgelezen te hebben, was ik verkocht. Zijn woorden raakten me diep. Terwijl ik het boek doorbladerde en de kunstwerken op me in liet werken, besloot ik dat ik dit gevoel nooit meer wilde kwijtraken. Ik studeerde sinds een jaar algemene letteren en volgde colleges bij diverse disciplines van de Letterenfaculteit: muziekgeschiedenis, theatergeschiedenis, filmgeschiedenis, Italiaanse taal- en letterkunde, literatuurgeschiedenis, cultuureducatie en nu ook kunstgeschiedenis. Ik besloot me in te schrijven voor de voltijds studie kunstgeschiedenis en deze naast algemene letteren te volgen. Het zijn fantastische jaren geweest waar ik heel veel kennis heb opgedaan. En wat ben ik blij dat ik beide studies gelijktijdig heb gevolgd, dit heeft me echt een verdieping en verbreding opgeleverd van ons culturele verleden.

In 1993 moest ik gaan nadenken over een doctoraalscriptie. Eén ding stond vast, ik zou afstuderen op een vrouwelijke kunstenaar! Het intrigeerde me enorm dat the history of art definitely his story was geworden. Om mijn zoektocht naar de ultieme vrouwelijke kunstenaar af te bakenen, besloot ik op zoek te gaan in het Parijs van de Belle Époque. Daar ontdekte ik het bezielde oeuvre van Camille Claudel, het was alsof er een vonk van haar passie op mij spatte. Het was liefde op het eerste gezicht en het begin van een onverbrekelijke verbintenis die alle dimensies overstijgt. Camille Claudel l’or qu’elle trouve … was de titel van mijn doctoraalscriptie waarmee ik in 1994 afstudeerde in kunstgeschiedenis en algemene letteren. Een jaar later besloot ik de postdoctorale lerarenopleiding te volgen en mijn eerstegraads lesbevoegdheid voor kunstgeschiedenis te halen.

Sinds 1996 doceer ik kunst- & cultuurgeschiedenis, vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle, op verschillende locaties in Nederland en België. Naast mijn werk als docent ben ik gestart met een onderzoek naar de vergeten vrouwelijke kunstenaars in de westerse kunstgeschiedenis. Camille Claudel is niet de enige vrouw die in de schaduw van een zogenaamde grote meester terecht is gekomen. Het is belangrijk haar verhaal in een breder perspectief te plaatsen en de male-gazed (kunst)geschiedenis onder een vergrootglas te houden. In de zomer van 2009 heb ik het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis opgericht en op 8 maart 2012 is mijn boek Herstory of Art verschenen. In dit boek worden vrouwelijke kunstenaars vanaf de oude steentijd tot het begin van de moderne kunst voor het voetlicht geplaatst en in de context van de ons bekende kunstgeschiedenis geplaatst. Dit boek, net als mijn eerste boek Het Parijs van Isis (2010), is helaas helemaal uitverkocht.

Het Parijs van Isis. Wat een prachtig boek, heldere tekst en schitterende afbeeldingen. Uniek zo’n samenwerking tussen broer en zus. Ik hoop dat er nog vele titels zullen volgen…… De stad Parijs bekijk ik voortaan met andere ogen, zoals je zelf al zegt: aan alle begin staat De Moeder! Je hebt het zo goed onderbouwd dat er geen speld tussen te krijgen is, laat dit een begin zijn voor het nieuwe mensentijdperk: waarin mannen en vrouwen in harmonie en gelijkwaardigheid met elkaar samenleven.

Op wereld vrouwendag 8 maart 2012 was ik te gast in de uitzending van KoffieMax om met Myrna Goossen te praten over vrouwelijke kunstenaars. Een fijn en gezellig gesprek! Zie de video hieronder. Dezelfde avond werd mijn boek Herstory of Art gelanceerd in een uitverkocht Singer Theater in Laren. Een dag met een gouden randje.

 

Al snel belde KoffieMax mij of ik nog een keer wilde komen om een verhaal te vertellen over vrouwelijke kunstenaars, dit keer in relatie tot grote meesters. Op 12 april 2012 ben ik naar Hilversum gegaan om met Myrna te spreken in de allerlaatste live uitzending van KoffieMax. De keuze was gevallen op Picasso en zijn vrouwen en uiteraard Camille Claudel & Auguste Rodin. Bekijk de video hieronder.

In 2014 heb ik samen met mijn broer Bernd uitgeverij Haanappel Publishers opgericht. Niet alleen zullen mijn eerste twee boeken opnieuw worden uitgebracht (volledig herzien en aangevuld), ook mijn lang gekoesterde wens om Camille Claudel haar rechtmatige plek in de kunstgeschiedenis (terug) te geven, wordt realiteit. Camille Claudel statuaire is het resultaat van jarenlang onderzoek en zal (naar verwachting) in 2018 het levenslicht aanschouwen! Daarna zullen mijn broer en ik ons richten op andere prachtige en noodzakelijke publicaties en producties. Sinds 1 september is ons gezamenlijk bedrijf uitgebreid met de Kunstgeschiedenis Academieeen online leeromgeving waar je, waar ook ter wereld, vanaf je eigen computer, tablet of telefoon mijn fascinerende colleges en masterclasses volgen. .

Mijn missie is een egalitaire kunstgeschiedenis uit te dragen. Een kunstgeschiedenis waar mannelijke kunstenaars op gelijkwaardige voet staan met vrouwelijke kunstenaars. Een kunstgeschiedenis die start met de vroegste kunstuitingen van de moderne mens in prehistorische tijden toen er nog balans was. Zolang wij deze kennis niet hebben, kan deze ook niet tot voorbeeld dienen. Met als gevolg dat we een gekleurd geschiedenisbeeld voorgeschoteld krijgen. Het is de hoogste tijd om het verleden in het juiste perspectief te beschouwen zodat we naar een toekomst in balans kunnen groeien!

Wil je mij volgen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg me op instagram en facebook. Er staat veel moois te gebeuren #kunstmaaktgelukkig

 

Karin Haanappel’s gave is om haar enthousiasme en passie voor kunstgeschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van vrouwelijke kunstenaars in het bijzonder op een sprankelende en boeiende manier over te brengen op haar toehoorders. Ieder hangt aan haar lippen ademloos te luisteren en haar zelf gemaakte powers points zijn altijd prachtige om naar te kijken met hele mooie grote afbeeldingen. Enige jaren geleden heeft zij het Instituut voor Vrouwelijke kunstgeschiedenis opgezet en heeft zij een prachtig boek geschreven ‘Her Story of Art’ zodat zij recht kan doen aan al die vrouwenlijke kunstenaars uit de geschiedenis en iedereen er van kan genieten. Zodat HIStory dan eindelijk een gezamenlijke geschiedenis kan worden. Karin en ik delen al jaren de passie voor vrouwelijke kunstenaars wat resulteerde in een prachtige lezingencyclus ‘Arte delle Donne’ verzorgt in het Kunsthuis Rosmalen (2009). Karin is niet alleen een geweldige verteller, maar ook een fantastische ondernemer, een moeder van drie bijzondere kinderen, de schrijfster van diverse boeken en ga zo maar door. Petje af voor haar.
xnatascha

Natascha

Ik volg de colleges van Karin Haanappel al jaren – begonnen met de Basiscursus waarin ik zo veel heb geleerd over kunst én de tijd waarin die kunst gemaakt werd. 
Karin is er enorm sterk in te laten zien en begrijpen waaróm kunst in die periode op die manier gemaakt werd. Bijzonder waardevol, ik ben kunst nog meer gaan waarderen.
Ook volgde ik haar Capita Selecta met veel plezier, ik leerde altijd weer iets nieuws. Karin slaagt erin meer balans in de kunst te brengen, ze plaatst vrouwelijke kunstenaars voor het voetlicht en  geeft ze daarmee de plek waar ze thuishoren: niet onder of boven, maar naast de bekende mannelijke kunstenaars.

In juni 2017 woonde ik de zeer geslaagde themadag Maria bij, die me doet uitzien naar haar volgende themadagen. Ik kan iedereen aanraden haar colleges, cursussen en lezingen te volgen!

 

Marci

Best teacher ever. – Grijp je kans mensen , ze begint weer van voor af aan.
Dear friend Karin Haanappel is al jaren mijn vaste kunstgeschiedenisdocente
Ik startte bij haar met twee jaar Algemene Kunstgeschiedenis via de Vrije Academie (2011/2012) in Den Bosch en bezette later wekelijks een vast plekje in de theaterzaal op de Universiteit in Tilburg.
Genoten van talloze collegereeksen sindsdien: Het Parijs van Isis, Herstory of Art, Camille Claudel statuaire, Victoriaanse dromen (Britse kunst en literatuur), Belle Epoque (1870-1914 Parijs)
Studiedagen ter verdieping en verbreding: Frida Kahlo en Diego Rivera, Gustav Klimt, Beroemde liefdes paren, het Impressionisme, Rodin en Claudel Erotique, de (vergeten) vrouwelijke impressionisten…
Lezingen in de Kunsthistorisch salon te Rosmalen en bibliotheken: Gooise vrouwen uit Herstory of Art, Fatale vrouwen in de kunst, Kunstenaarsparen…. Kerst in de beeldende kunst, een lezing met diner…. in een kerkje te Vught.

Deze bijzonder docente heeft vertellen tot een kunst verheven. Vol passie en bezieling plaatst ze kunstenaars in hun tijd en vertelt zo het hele verhaal. Hoe ze leefde, welke kansen ze hebben kregen ,welke mogelijkheden er waren voor ontwikkeling van talent. Wat er speelde in de stad, het dorp ,de tijd. Wat was er in, hip ,welke stroming is er ontstaan en waarom. Over afgelegde paden, de reizen en voortgang. Over inspiratiebronnen ,waarom en met wie. Hoe zag die familie eruit, welke thema’s zijn er aangeraakt… Wat was er voorhanden, technisch mogelijk, praktisch en financieel.

Kunstgeschiedenis:
The story of Art…his en her story. 
Onderbouwd door jarenlang studie en zorgvuldig onderzoek, vertelt ze het hele verhaal.
Niks moet, maar nu staat de trein er.
Zin, tijd en mogelijkheden…..
ik zeg , doen.

Pauline

Ruim 20 jaar geleden ben ik begonnen met de basiscursus kunstgeschiedenis bij Karin en nog steeds volg ik met veel plezier de steeds weer verschillende cursussen over kunstgeschiedenis. Vooral door haar duidelijke manier van lesgeven, heeft zij mijn manier van kunst beleven erg veranderd, in positieve zin! Karin is een enthousiaste verteller en doet de voorbereidingen voor de lessen en lezingen met veel passie en nauwkeurig research. Heel knap hoe zij een bekend onderwerp steeds weer op een andere manier weet te benaderen, altijd rekening houdend met de verschillende achtergronden van de cursisten. Daarnaast behandelt zij ook de vrouwelijke kunstenaars – het is haar expertise – en daardoor ontstaat een veel breder beeld van kunstenaars. Ook geeft ze altijd leuke extra informatie tijdens de lessen en weet ontzettend veel over kunst. Karin kan echt iedere vraag beantwoorden. Zo knap. Ik geniet en blijf genieten.

Ines

Les krijgen van Karin is een feest, met flair en vaart wordt de geschiedenis van de kunst verteld. Maar, dat is zo boeiend, Karin geeft een beeld van de tijd waarin die kunst ontstond, dat maakt het geheel zo interessant. Zij bereidt haar lessen goed voor en zorgt voor uitstekend beeldmateriaal. Wij, haar leerlingen staan altijd versteld van haar kennis “ze weet zoveel” en vertelt het zo meeslepend: “sprezzatura”.

Jeske

Pin It on Pinterest

Share This