Het is nog donker buiten als in de vroege ochtend van donderdag 8 december 1864 een meisje wordt geboren in Fère-en-Tardenois. Alleen de wassende maan is zichtbaar tegen de koude, heldere hemel. Over vijf dagen is het volle maan. De bomen zijn kaal en er staat een ijzige wind. Het is winter. Het meisje is geboren met de zon in Boogschutter, een vuurteken dus. Haar maan staat in Ram, ook een vuurteken. Een temperament heeft ze zeker. Uiteraard is het slechts gissen naar de omstandigheden waaronder dit meisje ter wereld is gekomen. Haar naam: Camille Claudel. Zij, die een talentvol beeldhouwster is geworden en vele meesterwerken heeft gecreëerd. Meesterwerken die overigens niet allemaal onder haar eigen naam bekend zijn. Zij, die waanzinnig is verklaard en de laatste dertig jaar van haar leven in gevangenschap heeft moeten doorbrengen. Zij, die zoveel meer was dan de leerling van Rodin en de gekke zus van Paul Claudel. Le temps remettra tout en place. En ik weet dat mijn biografie over haar hier een grote rol in zal spelen.

Wanneer een boek dat zo baanbrekend is, geschreven wordt – moet dat op het juiste tempo en op het juiste moment gebeuren. Niets overhaasten, niets afraffelen. Dat kost tijd en vooral vertrouwen dat het zich op de enige juiste manier aan je openbaart. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als mensen reikhalzend uitkijken naar dit boek! Toch is de enige manier om in vertrouwen en flow te blijven…… Mijn onderzoek is gestart in 1993, een jaar later had ik mijn scriptie voltooid en studeerde ik af aan de Universiteit Utrecht in kunstgeschiedenis en algemene letteren. Daarna begon een proces van tientallen jaren: literatuur verzamelen, exposities bezoeken, lezingen geven …. altijd bewust en onbewust bezig zijn met Camille Claudel. Ondertussen ging het gewone leven door: werken, trouwen, kinderen, gezin en familie. Na twee boeken (Het Parijs van Isis en Herstory of Art) wilde ik niets liever dan mijn biografie over Camille Claudel daadwerkelijk gaan schrijven. En dus startte ik in augustus 2012 met hernieuwd onderzoek. Samen met mijn broer, fotograaf Bernd Haanappel, stapten we in de voetsporen van Camille. We bezochten alle plekken waar zij gewoond en gewerkt had. We beleefden magische avonturen waarbij Camille volledig de regie had. Daar schrijf ik ook over in mijn biografie, hoe dingen zich aandienen en bewijzen ineens gevonden worden. Mijn diepste wens was haar boek te laten verschijnen op 8 december 2014, op haar 150e geboortedag. Toch had Camille andere plannen. Het boek was niet gereed, net als Musée Camille Claudel dat ook die dag niet openging voor publiek. Inmiddels is het museum open en ga ik door in flow en vertrouwen met mijn biografie. Vaak wordt mij gevraagd: en wanneer is je boek nu klaar? Wanneer kan ik het lezen, ik wacht al zo lang! Het enige, juiste antwoord is: het is klaar wanneer het klaar is. Natuurlijk begrijp ik dat mensen keiharde data willen, maar zo werkt het niet. Dat blijkt wel uit de afgelopen jaren. Daarom vraag ik iedereen vertrouwen te hebben en te houden, dat het boek komt op het enige juiste moment. En wanneer dat moment er is dan dient het zich vanzelf aan. Het boek zal dit jaar niet uitkomen. Maar haar geboortedag zal nooit meer ongemerkt voorbij gaan!

Op vrijdag 8 december 2017 – op haar geboortedag – zal ik een masterclass geven over Camille Claudel. Een masterclass waar ik de laatste inzichten deel uit mijn onderzoek, waar ik prachtige foto’s en films laat zien, waar we een hele dag met elkaar kunnen genieten van Camille’s prachtige kunstwerken! Deze masterclass wordt gehouden in Tilburg (locatie Tilburg University) en er is maar plaats voor 100 mensen!

Locatie Tilburg: Tilburg University, Esplanade Building, black box
Datum: 8 december 2017
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
programma start om 10.30 uur

Programma masterclass Camille Claudel

10.00 – 10.30 uur: inchecken en onthaal met koffie/thee
10.30 – 12.30 uur: Masterclass deel 1
12.30 – 13.30 uur: lunchpauze met heerlijke broodjes, fruit, koffie/thee, melk en jus d’orange
13.30 – 15.30 uur: Masterclass deel 2
15.30 – 16.00 uur: koffie/thee pauze
16.00 – 17.00 uur: Q&A en afsluiting

Ter gelegenheid van Camille’s verjaardag krijgt iedere deelnemer een exemplaar van de schitterende kalender Camille Claudel, een jaar in beeld(en). Ook wordt de zaal sfeervol aangekleed met een kleine expositie van het werk van mijn broer fotograaf Bernd Haanappel. In 2014 heeft hij zich door Camille’s beelden laten inspireren en een grote tentoonstelling gehad in België. Een selectie van zijn fraaie canvasdoeken zal te zien zijn tijdens de Masterclass. Tot slot zal er een tafel zijn met de prachtige collectie museumbeelden van Camille Claudel. Klik hier voor het overzicht.

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (eigen station: Tilburg Universiteit) en er zijn voldoende, gratis parkeermogelijkheden. In de zaal is plaats voor slechts 100 deelnemers. Alle aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld. De kosten voor deze exclusieve dag bedragen € 97,50 per persoon. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en betalingsnota. De betaling dient binnen 8 dagen plaats te vinden. Wanneer de betaling is verwerkt, sta je definitief ingeschreven. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats laten komen.

Tijdens alle activiteiten van Karin Haanappel is het ten strengste verboden om (geluids)opnamen te maken of de lesstof op enigerlei andere wijze over of op te nemen. Op alle activiteiten is auteursrecht van toepassing.

De masterclass Camille Claudel is een onderdeel van Haanappel Art International. Zowel kunsthistorica Karin Haanappel als Haanappel Art International zijn niet aansprakelijk voor schade, verlies, diefstal of beschadiging van eigendommen, goederen en geld of schade aan personen door welke oorzaak dan ook tijdens de van haar, direct of indirect, uitgaande activiteiten.

Sinds 26 maart 2017 is het langverwachte Musée Camille Claudel in Nogent-sur-Seine open voor publiek. Het museum bezit een schitterende collectie beelden, tekeningen en brieven van Camille Claudel, alsook werken van prominente tijdgenoten zoals Alfred Boucher en Paul Dubois. Door deze gezamenlijke presentatie wordt de uitspraak van Morhardt uit 1898 zichtbaar: “Mademoiselle Camille Claudel a crée un Art Nouveau: c’est de l’or qu’elle a trouvé. C’est de l’or qui est à elle.”  Bekijk de video uit 2015 die een fraaie impressie geeft van het museum dat toen nog gerealiseerd moest worden.

Pin It on Pinterest

Share This