Kunsthistorica Karin Haanappel zet vrouwen in spotlights

EINDHOVEN – Omroep Brabant kreeg een lesje geschiedenis van kunsthistorica Karin Haanappel uit Udenhout. Karin richtte in 2009 het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis op. Ze belicht vrouwen in de kunst en ze schreef het boek ‘Het Parijs van Isis’.

Bij Eefke legde Karin uit dat Isis lang geleden een belangrijke godin in Egypte was. Het aanbidden van de godin was ook in Europa gangbaar. Op het Ile de la Cité in de Seine stond honderden jaren geleden een tempel voor Isis. De moederlijke godin werd daar aanbeden. Nu is daar niets meer van te zien. Op exact dezelfde plek zijn inmiddels kerken gebouwd. Op oude kaarten is de verwijzing naar de tempel van Isis nog wel te vinden.

Karin beschrijft in haar boek hoe ongeveer 3000 voor Christus de omslag kwam. Samenlevingen gingen van matriarchaal naar patriarchaal en uiteindelijk werden de vrouwen in de geschiedenis zelfs vergeten. Karin wil dat beeld herstellen. “Niet om perse vrouwen boven mannen te stellen, helemaal niet. We zijn allemaal mensen. Maar er zijn net zo goed belangrijke vrouwen in de geschiedenis en dat verhaal wil ik vertellen.”

In het boek neemt Karin je in vogelvlucht mee van de oertijd naar het oude Egypte, naar het Parijs van Napoleon Bonaparte, de piramide bij het Louvre voor en de Saint Sulpice voor een vleugje Da Vinci Code. Op www.hetparijsvanisis.nl vind je meer informatie. Karin geeft regelmatig lezingen en op 8 april is er een studiedag op de Universiteit van Tilburg. Als je je nu aanmeldt via haar site, krijg je bij vermelding van ‘Omroep Brabant’ korting.

Stilzitten kan Karin niet, ze werkt alweer aan een nieuw boek dat ‘HERstory of Art’ gaat heten. Dat gaat over vrouwen in de kunstgeschiedenis, want die worden in de HIStory maar al te vaak vergeten. Luister naar het interview dat Eefke met Karin in de studio van Omroep Brabant had.

Omroep Brabant, vrijdag 18 februari 2011
© 2011 Eefke Boelhowers in gesprek met Karin Haanappel

Pin It on Pinterest

Share This