Heel graag wil ik 2017 op een feestelijke manier afsluiten. Daarom heb ik besloten om in december op een tweetal plaatsen een fraaie en inspirerende kerstlezing te geven! Op maandagochtend 11 december in Arnhem en op donderdagochtend 14 december in Tilburg. Het wordt een hele feestelijke lezing. Om 10 uur gaan de deuren open en na registratie kun je een mooie plek uitzoeken. Klokslag 10.30 uur start ik met de lezing Kerst in de beeldende kunst en zal tot ca. 12.00 uur (zonder pauze) spreken. Daarna drinken we met elkaar een glas Glühwein en eten kerstbrood. Ook is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen. Een heerlijk samenzijn in de aanloop naar de kerstdagen. Tot slot heb ik voor iedereen nog een leuke kerstattentie!

Ik zie ernaar uit je te ontmoeten in december tijdens de lezing Kerst in de beeldende kunst!

lezing door kunsthistorica Karin Haanappel

Lezing Kerst in de beeldende kunst

Tijdens deze lezing wordt je meegenomen in de wereld van de symboliek rond kerst. Het kerstverhaal in kunstwerken herkennen we meestal wel. Maar de betekenis van specifieke details weten we vaak niet meer. In de middeleeuwen en de renaissance was het kerstverhaal namelijk veel uitgebreider dan tegenwoordig. Kunstenaars maakten gebruik van de enorme hoeveelheid legenden die in de loop der eeuwen rondom de geboorte van Christus waren verteld en opgeschreven. Na het Concile van Trente (tweede helft 16e eeuw) is het kerstverhaal van haar legenden ontdaan. Veel van de “verzinsels” zijn verloren gegaan zodat wij vandaag de dag niet direct de betekenis weten van sommige details op middeleeuwse kunstwerken. In deze lezing zullen we ingaan op de symboliek en de betekenis van afbeeldingen rondom de geboorte van Christus. Daarbij zal ook aandacht besteed worden aan de oorsprong van het kerstverhaal waarbij we zullen ontdekken dat de Isis religie een essentiële rol heeft gespeeld in het christelijke kerstverhaal.

Locatie Arnhem: Baptistengemeente Arnhem (Willem van Kleeflaan 6)
Datum: 11 december 2017
Aanvang: 10.00 uur (lezing start om 10.30 uur)
Prijs: € 29,50
Code: CUL1102

Locatie Tilburg: Tilburg University, Esplanade Building, black box
Datum: 14 december 2017
Aanvang: 10.00 uur (lezing start om 10.30 uur)
Prijs: € 29,50
Code: CUL1103

Na aanmelding ontvang je een bevestiging en betalingsnota. De betaling dient binnen 8 dagen plaats te vinden. Wanneer de betaling is verwerkt, ontvang je het entreebewijs. Annuleren is niet mogelijk. Wel kun je, in overleg, een ander in jouw plaats laten komen.

Tijdens alle activiteiten van Karin Haanappel is het ten strengste verboden om (geluids)opnamen te maken of de lesstof op enigerlei andere wijze over of op te nemen. Op alle activiteiten is auteursrecht van toepassing.

De lezing Kerst in de beeldende kunst is een onderdeel van Haanappel Art International. Zowel kunsthistorica Karin Haanappel als Haanappel Art International zijn niet aansprakelijk voor schade, verlies, diefstal of beschadiging van eigendommen, goederen en geld of schade aan personen door welke oorzaak dan ook tijdens de van haar, direct of indirect, uitgaande activiteiten.

 

ARNHEM  CUL1102

dit veld niet invullen s.v.p.

TILBURG  CUL1103

dit veld niet invullen s.v.p.

In 2012 was ik te gast in de uitzending bij Omroep Max om te spreken over Kerst in de beeldende kunst. Speciaal voor de kijkers van deze uitzending heb ik destijds een blog geschreven: https://www.haanappelart.com/kerst-in-de-beeldende-kunst/ dat ook een mooie aanvulling op de kerstlezing in december 2017 is!

Pin It on Pinterest

Share This