In 1996 heb ik Haanappel Art International – Bureau voor Cultuureducatie opgericht, met als doel kunsthistorische cursussen, lezingen, studiedagen, excursies en reizen te organiseren. In 2009 kwam daar het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis bij. Inmiddels hebben heel veel mensen kennis gemaakt met mijn missie voor een egalitaire kunstgeschiedenis, waar mannelijke en vrouwelijke kunstenaars op basis van gelijkwaardigheid worden behandeld.

In 2010 ben ik gaan schrijven en zijn achtereenvolgens Het Parijs van Isis en Herstory of Art verschenen. Beide boeken zijn al enkele jaren uitverkocht. Daarom heb ik samen met mijn broer Bernd Haanappel een uitgeverij opgericht, Haanappel Publishers, ten einde deze boeken opnieuw uit te geven, alsook mijn baanbrekende biografie van Camille Claudel te publiceren.

Vanaf eind 2017 zijn de onderwijs activiteiten ondergebracht in de Kunstgeschiedenis Academie (onderdeel van Haanappel Publishers). Het kunstgeschiedenis onderwijs is zowel online als offline. Op verschillende locaties organiseren we Salonlezingen en themadagen. De online cursussen & lezingen kun je waar ook ter wereld – vanaf je eigen computer, tablet of telefoon én in je eigen tijd en tempo – volgen.

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al mijn online & offline activiteiten! #kunstmaaktgelukkig

Lees de ervaringen van anderen over online & offline kunstgeschiedenis onderwijs!

Wist jij dat in lang vervlogen tijden intellectuele Salons werden georganiseerd door vrouwen. Deze dames werdenSalonnières genoemd. In achttiende-eeuws Parijs werd het houden van dit soort Salons zelfs tot een kunst verheven! Tijdens het tijdperk der Verlichting waren deze Salons hét alternatief voor universiteiten en academies. Het doel was om om door middel van educatie en discussie een kritische houding te ontwikkelen ten aanzien van de samenleving. De Salons waren gericht op gelijkheid en egaliteit. Ik stap in het leven van een Salonnière en blaas ik de Kunsthistorische Salon nieuw leven in.

Het jaarthema voor 2018/2019 is Der Blaue Reiter in Context, in 6 Salons van september tot maart zullen we ons buigen over een van de meest fascinerende kunstenaarsgroepen aan het begin van de 20e eeuw en ontdekken dat niets is wat het lijkt….

Eind juni staat het programma online op de website van de Kunsthistorische Salon.

online kunstgeschiedenis

Eind mei vindt er weer een gratis introductie Maak Kennis met Kunstgeschiedenis plaats! Gedurende 5 dagen krijg je iedere ochtend een videoles per email, die je in je eigen tijd kunt bekijken – waar ook ter wereld – vanaf je eigen computer, tablet of telefoon. In de avond is er in een besloten groep een live waarin de lesstof besproken wordt en vragen beantwoord worden. De gratis introductie wordt afgesloten met een online lezing.

Doe je mee?

KunstenaarsParen (online)
Liefde – Kunst – Passie

Vrouwelijke Impressionisten (online)

basiscursus kunstgeschiedenis
The Story of Art (online)

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief
dit veld niet invullen s.v.p.

Pin It on Pinterest

Share This