In memoriam mijn vader
Rob Haanappel 1939-2013

Wie ben ik?

Mijn passie voor de kunstgeschiedenis heeft jouw aandacht getrokken anders las je mijn verhaal nu niet. Mooi, een leven zonder kunst & cultuur zou ik me niet meer kunnen voorstellen en jij hopelijk ook niet. #kunstmaaktgelukkig

Voor mij begon het in 1990, toen ik aan de Universiteit Utrecht studeerde en mij inschreef voor het college The Story of Art. Na de eerste pagina’s uit het gelijknamige boek van Ernst Gombrich (1909-2001) doorgelezen te hebben, was ik verkocht. Zijn woorden raakten me diep. Terwijl ik het boek doorbladerde en de kunstwerken op me in liet werken, besloot ik dat ik dit gevoel nooit meer wilde kwijtraken. Ik studeerde sinds een jaar algemene letteren en volgde colleges bij diverse disciplines van de Letterenfaculteit: muziekgeschiedenis, theatergeschiedenis, filmgeschiedenis, Italiaanse taal- en letterkunde, literatuurgeschiedenis, cultuureducatie en nu ook kunstgeschiedenis. Ik besloot me in te schrijven voor de voltijds studie kunstgeschiedenis en deze naast algemene letteren te volgen. Het zijn fantastische jaren geweest waar ik heel veel kennis heb opgedaan. En wat ben ik blij dat ik beide studies gelijktijdig heb gevolgd, dit heeft me echt een verdieping en verbreding opgeleverd van ons culturele verleden.

In 1993 moest ik gaan nadenken over een doctoraalscriptie. Eén ding stond vast, ik zou afstuderen op een vrouwelijke kunstenaar! Het intrigeerde me enorm dat the history of art definitely his story was geworden. Om mijn zoektocht naar de ultieme vrouwelijke kunstenaar af te bakenen, besloot ik op zoek te gaan in het Parijs van de Belle Époque. Daar ontdekte ik het bezielde oeuvre van Camille Claudel, het was alsof er een vonk van haar passie op mij spatte. Het was liefde op het eerste gezicht en het begin van een onverbrekelijke verbintenis die alle dimensies overstijgt. Camille Claudel l’or qu’elle trouve … was de titel van mijn doctoraalscriptie waarmee ik in 1994 afstudeerde in kunstgeschiedenis en algemene letteren. Een jaar later besloot ik de postdoctorale lerarenopleiding te volgen en mijn eerstegraads lesbevoegdheid voor kunstgeschiedenis te halen.

Sinds 1996 doceer ik kunst- & cultuurgeschiedenis, vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle, op verschillende locaties in Nederland en België. Naast mijn werk als docent ben ik gestart met een onderzoek naar de vergeten vrouwelijke kunstenaars in de westerse kunstgeschiedenis. Camille Claudel is niet de enige vrouw die in de schaduw van een zogenaamde grote meester terecht is gekomen. Het is belangrijk haar verhaal in een breder perspectief te plaatsen en de male-gazed (kunst)geschiedenis onder een vergrootglas te houden. In de zomer van 2009 heb ik het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis opgericht en op 8 maart 2012 is mijn boek Herstory of Art verschenen. In dit boek worden vrouwelijke kunstenaars vanaf de oude steentijd tot het begin van de moderne kunst voor het voetlicht geplaatst en in de context van de ons bekende kunstgeschiedenis geplaatst. Dit boek, net als mijn eerste boek Het Parijs van Isis (2010), is helaas helemaal uitverkocht.

Het Parijs van Isis. Wat een prachtig boek, heldere tekst en schitterende afbeeldingen. Uniek zo’n samenwerking tussen broer en zus. Ik hoop dat er nog vele titels zullen volgen…… De stad Parijs bekijk ik voortaan met andere ogen, zoals je zelf al zegt: aan alle begin staat De Moeder! Je hebt het zo goed onderbouwd dat er geen speld tussen te krijgen is, laat dit een begin zijn voor het nieuwe mensentijdperk: waarin mannen en vrouwen in harmonie en gelijkwaardigheid met elkaar samenleven.

Op wereld vrouwendag 8 maart 2012 was ik te gast in de uitzending van KoffieMax om met Myrna Goossen te praten over vrouwelijke kunstenaars. Een fijn en gezellig gesprek! Zie de video hieronder. Dezelfde avond werd mijn boek Herstory of Art gelanceerd in een uitverkocht Singer Theater in Laren. Een dag met een gouden randje.

 

Door de jaren heen ben ik regelmatig geïnterviewd op radio en televisie, in tijdschriften, kranten en online magazines.

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief
dit veld niet invullen s.v.p.

Pin It on Pinterest

Share This