Boeken, artikelen, blogs en interviews

Als kunst- en cultuurhistorica houd ik mij bezig met onderzoek, schrijven en het uitdragen van een egalitaire visie op kunst, kunstenaars en geschiedenis. Niet de his story – het verhaal van de overwinnaars – maar het complete verhaal, het verhaal van mannen én vrouwen. Dus ook herstory! Mijn boeken hebben allemaal een eigen website vol interessante achtergrond informatie.

Ook heb ik veel artikelen geschreven voor tijdschriften en blogs voor websites. Langzaam maar zeker zullen mijn schrijfsels een plek op deze website krijgen. Via de knoppen kom je op de betreffende pagina’s terecht.

Op 8 oktober 2010 verscheen mijn eerste boek Het Parijs van Isis. Een week later vertrokken we met een grote groep en het boek in de hand naar Parijs om in de voetsporen van de godin Isis door de Franse hoofdstad te wandelen. Een prachtige reis die bij velen nog steeds warme herinneringen oproept. Eind 2014 was het boek volledig uitverkocht. De vraag naar het boek bleef echter onverminderd, wat ertoe geleid heeft om Het Parijs van Isis, een verborgen geschiedenis opnieuw uit te geven: een gebonden boek, kaartjes van Parijs, meer foto’s, aanvullingen op de inhoud, een prachtig nawoord van Annine van der Meer en een nieuwe uitgever: Haanappel Publishers.

Op wereld vrouwendag 8 maart 2012 verscheen mijn tweede boek Herstory of Art. In het ochtendprogramma KoffieMax heb ik al een tipje van de sluier opgelicht en ’s avonds in een bomvol Singer Theater in Laren heeft het boek het levenslicht mogen aanschouwen.

Herstory of Art is zeer goed ontvangen, maar helaas al twee jaar uitverkocht. Er verschijnt een nieuwe, volledig herziene en aangevulde uitgave bij Haanappel Publishers. Ook zal er een online leeromgeving komen, de Herstory School.

Ruim twintig jaar geleden begon mijn zoektocht naar Camille Claudel. Op een zaterdag in mei 1993 heb ik haar gevonden. Of beter gezegd, heeft zij mij gevonden? Het was liefde op het eerste gezicht en het begin van een onverbrekelijke verbintenis die alle dimensies overstijgt.

Dit zijn de eerste woorden van mijn biografie Camille Claudel statuaire, een boek dat zich niet laat plannen en al verschillende keren is uitgesteld. Vaak wordt pas achteraf duidelijk waarom een uitstel noodzakelijk is. Zonder in details te treden, is dat ook hier het geval. Le temps remettra tout en place, justice pour Camille.

Interviews

De afgelopen jaren ben ik regelmatig geïnterviewd over mijn visie op de kunstgeschiedenis en de noodzaak om Herstory of Art uit te dragen.

Artikelen

De afgelopen jaren heb ik regelmatig artikelen geschreven voor tijdschriften en websites. Niet altijd zijn deze teksten nog verkrijgbaar. Daarom heb ik Herstory magazine in het leven geroepen, een virtuele plek waar artikelen te lezen zijn over vrouwelijke kunstenaars en Herstory gerelateerde onderwerpen. Ook nieuwe artikelen & blogs zullen hier een plekje vinden.

Blogs

In de afgelopen jaren heb ik redelijk veel korte artikelen (blogs) geschreven voor verschillende websites. De belangrijkste blogs heb ik overgenomen. Bovendien zal elk nieuw blog voortaan hier verschijnen.

Niemand vertegenwoordigt het impressionisme met meer talent en met meer autoriteit dan Berthe Morisot….. Deze woorden zijn in 1881 geschreven door kunstcriticus Gustave Geffroy. Het is interessant om te zien hoe hij Morisot op waarde weet te schatten terwijl men vandaag de dag amper met haar werk bekend is. Dat ligt noch aan Geffroy, noch aan Morisot maar heeft alles te maken met de male gaze waarmee de canon van de kunstgeschiedenis, gecreëerd in het midden van de 19e eeuw, in latere tijden is aangevuld. De biografie Berthe Morisot, pionier van het impressionisme zal een nieuw en helder licht laten schijnen over de gebeurtenissen in het leven van deze zeer getalenteerde vrouw waardoor zij haar rechtmatige positie in de kunstgeschiedenis (terug)krijgt.

Er is veel over Frida Kahlo gezegd en geschreven en zelf heeft ze ook zeker bijgedragen aan haar eigen mythevorming, maar één ding is zeker: ze was authentiek, uniek en volkomen zichzelf, een vrouw met kracht en doorzettingsvermogen die wist wat zij wilde en die haar pijn heeft gesublimeerd in fascinerende kunstwerken. Misschien was haar grootste creatie wel het leven zoals zij dat heeft geleefd binnen de mogelijkheden die ze had.

Al mijn boeken zullen uitgegeven worden door Haanappel Publishers. Samen met mijn broer Bernd Haanappel heb ik deze uitgeverij opgericht met als doel fraaie cultuurhistorische boeken op de markt te brengen. Stuk voor stuk worden het prachtig gebonden boeken die een lust voor het oog zijn en een genot om te lezen.

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief
dit veld niet invullen s.v.p.

Pin It on Pinterest

Share This