Recensies Kunsthistorica Karin Haanappel

een greep uit alle reacties van enthousiaste toehoorders over mijn lezingen & cursussen in de afgelopen jaren

Kunsthistorica boeit met wervelend verhaal

Op 2 maart 2011 was kunsthistorica Karin Haanappel te gast in Eersel. De Muzeval was al in carnavalssfeer, maar daar heeft de zaal geen last van gehad. Karin Haanappel nam de zaal mee in haar wervelende betoog over het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis.
Vanaf de vroegste geschiedenis, zo’n 30.000 jaar voor Christus, tot op heden is er een verschil te constateren in de manier waarop de vrouw door mannen en vrouwen wordt afgebeeld. En ook de kunstgeschiedenis kijkt veeleer naar de vrouw als kunstobject dan als kunstenaar. De missie van Karin Haanappel is hierin verandering te brengen. Zij wil niet HIStory schrijven, maar HERstory.

In de tijd van de jagers/verzamelaars zien we Venusbeelden met bolle buiken en borsten, geen gezichten, maar wel een hand op buik of borst. Ook de ‘poort-des-levens’ wordt duidelijk aangegeven en de meeste beelden hebben resten van rode oker. Het vrouwbeeld is dat van de vrouw die leven geeft. De beeltenis behoort toe aan de Moederlandse cultuur.

Via de nieuwe steentijd, waarin de vrouw zittend wordt afgebeeld, komen we in de tijd rond 4000 voor Christus waarbij de moederbeelden langzamerhand verdwijnen. Haanappel neemt de Egyptische cultuur hierbij als voorbeeld om aan te tonen dat het vrouwbeeld onder invloed van patriarchale culturen en monotheïsme langzaam verandert: de vrouw wordt kleiner als de man, haar borsten en ‘poort-des-levens’ moeten bedekt worden, ze wordt slank en steeds jonger tot op de dag van vandaag! Onder invloed van het christendom hebben vrouwen de keus uit Eva of Maria, verleidster of maagd.

Karin Haanappel illustreert haar betoog met talloze voorbeelden uit de (kunst)geschiedenis. Ze laat zien hoe beroemde kunstenaars als Dürer en Da Vinci zichzelf portretteerden als goddelijk en volgens de regels van de gulden snede. Een kunstenares als Anguissola doet dat niet. Ook het verhaal van Suzanne die belaagd wordt door mannen laat dit verschil in verbeelding zien: Tintoretto beeldt Suzanne af als verleidster, Gentileschi laat Suzanne zien met een afwerende houding naar de mannen.

Zowel voor als na de pauze stak Karin Haanappel een boeiend verhaal af. Een zeer goede vertelster die precies weet waar zij het over heeft. Een vrouw met een missie dus.

KW Café Eersel

Wat een waterval aan kennis, geweldig een zeer aangenaam om naar te luisteren!

Carla

De kennis (daar kan echt niemand aan tippen) maar vooral de manier waarop je vertelt, spreekt mij (en met mij velen) heel erg aan. Het is een genot om naar je te luisteren en al die kennis op te nemen. Dank je wel Karin, je bent echt de top!

Ine

Karin, zeker na jouw lezing (en boek) over Het Parijs van Isis ben jij voor mij hét symbool van het vrouwelijk goddelijke, als kunsthistorica die de vrouw in de kunst weer tot leven brengt. Je bent zo uniek en authentiek, echt geweldig!

Lia

Alles wat Karin vertelt, is zo goed en duidelijk uitgelegd! Met zoveel enthousiasme verteld! Ik kan alleen maar genieten van deze mooie avond!

Susan

LEES DE ERVARINGEN VAN ANDEREN

THE STORY OF ART – KUNSTGESCHIEDENIS

Karin Haanappel’s gave is om haar enthousiasme en passie voor kunstgeschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van vrouwelijke kunstenaars in het bijzonder op een sprankelende en boeiende manier over te brengen op haar toehoorders. Ieder hangt aan haar lippen ademloos te luisteren en haar zelf gemaakte powers points zijn altijd prachtige om naar te kijken met hele mooie grote afbeeldingen. Enige jaren geleden heeft zij het Instituut voor Vrouwelijke kunstgeschiedenis opgezet en heeft zij een prachtig boek geschreven ‘Her Story of Art’ zodat zij recht kan doen aan al die vrouwenlijke kunstenaars uit de geschiedenis en iedereen er van kan genieten. Zodat HIStory dan eindelijk een gezamenlijke geschiedenis kan worden. Karin en ik delen al jaren de passie voor vrouwelijke kunstenaars wat resulteerde in een prachtige lezingencyclus ‘Arte delle Donne’ verzorgt in het Kunsthuis Rosmalen (2009). Karin is niet alleen een geweldige verteller, maar ook een fantastische ondernemer, een moeder van drie bijzondere kinderen, de schrijfster van diverse boeken en ga zo maar door. Petje af voor haar.
xnatascha

NATASCHA

Ik volg de colleges van Karin Haanappel al jaren – begonnen met de Basiscursus waarin ik zo veel heb geleerd over kunst én de tijd waarin die kunst gemaakt werd. 
Karin is er enorm sterk in te laten zien en begrijpen waaróm kunst in die periode op die manier gemaakt werd. Bijzonder waardevol, ik ben kunst nog meer gaan waarderen.
Ook volgde ik haar Capita Selecta met veel plezier, ik leerde altijd weer iets nieuws. Karin slaagt erin meer balans in de kunst te brengen, ze plaatst vrouwelijke kunstenaars voor het voetlicht en  geeft ze daarmee de plek waar ze thuishoren: niet onder of boven, maar naast de bekende mannelijke kunstenaars.

In juni 2017 woonde ik de zeer geslaagde themadag Maria bij, die me doet uitzien naar haar volgende themadagen. Ik kan iedereen aanraden haar colleges, cursussen en lezingen te volgen!

MARCI

Best teacher ever. – Grijp je kans mensen , ze begint weer van voor af aan.
Dear friend Karin Haanappel is al jaren mijn vaste kunstgeschiedenisdocente
Ik startte bij haar met twee jaar Algemene Kunstgeschiedenis via de Vrije Academie (2011/2012) in Den Bosch en bezette later wekelijks een vast plekje in de theaterzaal op de Universiteit in Tilburg.
Genoten van talloze collegereeksen sindsdien: Het Parijs van Isis, Herstory of Art, Camille Claudel statuaire, Victoriaanse dromen (Britse kunst en literatuur), Belle Epoque (1870-1914 Parijs)
Studiedagen ter verdieping en verbreding: Frida Kahlo en Diego Rivera, Gustav Klimt, Beroemde liefdes paren, het Impressionisme, Rodin en Claudel Erotique, de (vergeten) vrouwelijke impressionisten…
Lezingen in de Kunsthistorisch salon te Rosmalen en bibliotheken: Gooise vrouwen uit Herstory of Art, Fatale vrouwen in de kunst, Kunstenaarsparen…. Kerst in de beeldende kunst, een lezing met diner…. in een kerkje te Vught.

Deze bijzonder docente heeft vertellen tot een kunst verhevenVol passie en bezieling plaatst ze kunstenaars in hun tijd en vertelt zo het hele verhaal. Hoe ze leefde, welke kansen ze hebben kregen ,welke mogelijkheden er waren voor ontwikkeling van talent. Wat er speelde in de stad, het dorp ,de tijd. Wat was er in, hip ,welke stroming is er ontstaan en waarom. Over afgelegde paden, de reizen en voortgang. Over inspiratiebronnen ,waarom en met wie. Hoe zag die familie eruit, welke thema’s zijn er aangeraakt… Wat was er voorhanden, technisch mogelijk, praktisch en financieel.

Kunstgeschiedenis:
The story of Art…his en her story. 
Onderbouwd door jarenlang studie en zorgvuldig onderzoek, vertelt ze het hele verhaal.
Niks moet, maar nu staat de trein er.
Zin, tijd en mogelijkheden…..
ik zeg , doen.

PAULINE

Ruim 20 jaar geleden ben ik begonnen met de basiscursus kunstgeschiedenis bij Karin en nog steeds volg ik met veel plezier de steeds weer verschillende cursussen over kunstgeschiedenis. Vooral door haar duidelijke manier van lesgeven, heeft zij mijn manier van kunst beleven erg veranderd, in positieve zin! Karin is een enthousiaste verteller en doet de voorbereidingen voor de lessen en lezingen met veel passie en nauwkeurig research. Heel knap hoe zij een bekend onderwerp steeds weer op een andere manier weet te benaderen, altijd rekening houdend met de verschillende achtergronden van de cursisten. Daarnaast behandelt zij ook de vrouwelijke kunstenaars – het is haar expertise – en daardoor ontstaat een veel breder beeld van kunstenaars. Ook geeft ze altijd leuke extra informatie tijdens de lessen en weet ontzettend veel over kunst. Karin kan echt iedere vraag beantwoorden. Zo knap. Ik geniet en blijf genieten.

INES

Les krijgen van Karin is een feest, met flair en vaart wordt de geschiedenis van de kunst verteld. Maar, dat is zo boeiend, Karin geeft een beeld van de tijd waarin die kunst ontstond, dat maakt het geheel zo interessant. Zij bereidt haar lessen goed voor en zorgt voor uitstekend beeldmateriaal. Wij, haar leerlingen staan altijd versteld van haar kennis “ze weet zoveel” en vertelt het zo meeslepend: “sprezzatura”.

JESKE

FACEBOOK REVIEWS

THE STORY OF ART – KUNSTGESCHIEDENIS

 

Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief
dit veld niet invullen s.v.p.

Pin It on Pinterest

Share This