Recensies Kunsthistorica Karin Haanappel
een greep uit alle reacties van enthousiaste toehoorders over mijn lezingen & cursussen in de afgelopen jaren
Kunsthistorica boeit met wervelend verhaal
Op 2 maart 2011 was kunsthistorica Karin Haanappel te gast in Eersel. De Muzeval was al in carnavalssfeer, maar daar heeft de zaal geen last van gehad. Karin Haanappel nam de zaal mee in haar wervelende betoog over het vrouwbeeld in de kunstgeschiedenis.
Vanaf de vroegste geschiedenis, zo’n 30.000 jaar voor Christus, tot op heden is er een verschil te constateren in de manier waarop de vrouw door mannen en vrouwen wordt afgebeeld. En ook de kunstgeschiedenis kijkt veeleer naar de vrouw als kunstobject dan als kunstenaar. De missie van Karin Haanappel is hierin verandering te brengen. Zij wil niet HIStory schrijven, maar HERstory.
In de tijd van de jagers/verzamelaars zien we Venusbeelden met bolle buiken en borsten, geen gezichten, maar wel een hand op buik of borst. Ook de ‘poort-des-levens’ wordt duidelijk aangegeven en de meeste beelden hebben resten van rode oker. Het vrouwbeeld is dat van de vrouw die leven geeft. De beeltenis behoort toe aan de Moederlandse cultuur.
Via de nieuwe steentijd, waarin de vrouw zittend wordt afgebeeld, komen we in de tijd rond 4000 voor Christus waarbij de moederbeelden langzamerhand verdwijnen. Haanappel neemt de Egyptische cultuur hierbij als voorbeeld om aan te tonen dat het vrouwbeeld onder invloed van patriarchale culturen en monotheïsme langzaam verandert: de vrouw wordt kleiner als de man, haar borsten en ‘poort-des-levens’ moeten bedekt worden, ze wordt slank en steeds jonger tot op de dag van vandaag! Onder invloed van het christendom hebben vrouwen de keus uit Eva of Maria, verleidster of maagd.
Karin Haanappel illustreert haar betoog met talloze voorbeelden uit de (kunst)geschiedenis. Ze laat zien hoe beroemde kunstenaars als Dürer en Da Vinci zichzelf portretteerden als goddelijk en volgens de regels van de gulden snede. Een kunstenares als Anguissola doet dat niet. Ook het verhaal van Suzanne die belaagd wordt door mannen laat dit verschil in verbeelding zien: Tintoretto beeldt Suzanne af als verleidster, Gentileschi laat Suzanne zien met een afwerende houding naar de mannen.
Zowel voor als na de pauze stak Karin Haanappel een boeiend verhaal af. Een zeer goede vertelster die precies weet waar zij het over heeft. Een vrouw met een missie dus.
Karin Haanappel’s gave is om haar enthousiasme en passie voor kunstgeschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van vrouwelijke kunstenaars in het bijzonder op een sprankelende en boeiende manier over te brengen op haar toehoorders. Ieder hangt aan haar lippen ademloos te luisteren en haar zelf gemaakte powers points zijn altijd prachtige om naar te kijken met hele mooie grote afbeeldingen. Enige jaren geleden heeft zij het Instituut voor Vrouwelijke kunstgeschiedenis opgezet en heeft zij een prachtig boek geschreven ‘Her Story of Art’ zodat zij recht kan doen aan al die vrouwenlijke kunstenaars uit de geschiedenis en iedereen er van kan genieten. Zodat HIStory dan eindelijk een gezamenlijke geschiedenis kan worden. Karin en ik delen al jaren de passie voor vrouwelijke kunstenaars wat resulteerde in een prachtige lezingencyclus ‘Arte delle Donne’ verzorgt in het Kunsthuis Rosmalen (2009). Karin is niet alleen een geweldige verteller, maar ook een fantastische ondernemer, een moeder van drie bijzondere kinderen, de schrijfster van diverse boeken en ga zo maar door. Petje af voor haar.
xnatascha
10 juni 2012 LinkedIn review
Wat een waterval aan kennis, geweldig een zeer aangenaam om naar te luisteren!
De kennis (daar kan echt niemand aan tippen) maar vooral de manier waarop je vertelt, spreekt mij (en met mij velen) heel erg aan. Het is een genot om naar je te luisteren en al die kennis op te nemen. Dank je wel Karin, je bent echt de top!
Karin, zeker na jouw lezing (en boek) over Het Parijs van Isis ben jij voor mij hét symbool van het vrouwelijk goddelijke, als kunsthistorica die de vrouw in de kunst weer tot leven brengt. Je bent zo uniek en authentiek, echt geweldig!
Alles wat Karin vertelt, is zo goed en duidelijk uitgelegd! Met zoveel enthousiasme verteld! Ik kan alleen maar genieten van deze mooie avond!
Ik heb twee cursussen gevolgd van Karin (Live in Utrecht.) Ik deel haar passie voor egaliteit ;iets wat op allerlei gebieden nog uitgedragen moet worden wat mij betreft.
Karin doet het echter heel levendig en inspirerend. Ik heb onlangs beide online basiscursussen gevolgd en kijk uit naar kunstenaarsParen. Ik heb een aantal mannen die kunstgeschiedenis hebben gestudeerd van haar bestaan op de hoogte gebracht en volgens mij lezen ze haar facebookpagina’s met enthousiasme. Ik weet niet of ze zich hebben opgegeven voor een cursus bij haar. Ik ga dat nog eens vragen. En fijn dat haar boeken weer opnieuw uitgegeven worden maar dan uitgebreid. Hopelijk kun je ons nog lang inspireren en waar ik kan zal ik mijn steentje bijdragen. Ik heb ooit de Wereld Draait Door voorgesteld om haar uit te nodigen . Nu is het Jasper Krabbe, die ooit Judith Leister ook een leerling van Frans Hals noemde.Jasper is ook enthousiast daar niet van maar Karin heeft zoveel kennis, dat ze echt eens voor een groot publiek moet komen Net als Eric Scherder, Freek Vonk en Robert Dijkgraaf haar eigen DWDD University.
17 januari 2018 Facebook review
Recensies voor de basiscursus kunstgeschiedenis The Story of Art
Méér dan een basiscursus! Zoveel extra informatie en geweldig boeiend verteld!
Geweldig interessant dat Karin zoveel verteld over de vrouwelijke kunstenaars van alle tijden! Het wordt tijd dat deze vrouwen worden opgenomen in de canon van de kunstgeschiedenis!!
Bij haar colleges val je beslist niet in slaap! Naar huis met een hoofd vol informatie en meteen zin om nog meer op te gaan zoeken, te lezen, te kijken….
Door het maken van het ‘huiswerk’ en dit bespreken in de volgende les, blijft de informatie beter hangen. Nu volg ik de verdiepingscursussen bij Karin.
Eenmaal aangestoken door het HaanappelArt virus……
23 februari 2017 Facebook recensie
Een mooie cursus die ik met veel plezier heb gevolgd in het historisch museum in Ede, in 1996. Dat is al heel wat jaartjes geleden, maar ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Wat heb ik genoten van de interessante verhalen en prachtige dia’s. Ook de uitstapjes met cursisten naar verschillende musea waren gezellig en leerzaam. Stadswandelingen in Utrecht, Den Bosch en Maastricht en ohja de reizen naar Parijs met op de terugweg altijd een bezoek aan de tuinen van Monet in Giverny. Ik volg nog steeds kunstgeschiedeniscursussen bij Karin, tegenwoordig in Arnhem, en hoop dat nog lang te kunnen blijven doen!
19 augustus 2016 Facebook recensie
Ik volg de colleges van Karin Haanappel al jaren – begonnen met de Basiscursus waarin ik zo veel heb geleerd over kunst én de tijd waarin die kunst gemaakt werd.
Karin is er enorm sterk in te laten zien en begrijpen waaróm kunst in die periode op die manier gemaakt werd. Bijzonder waardevol, ik ben kunst nog meer gaan waarderen.
Ook volgde ik haar Capita Selecta met veel plezier, ik leerde altijd weer iets nieuws. Karin slaagt erin meer balans in de kunst te brengen, ze plaatst vrouwelijke kunstenaars voor het voetlicht en geeft ze daarmee de plek waar ze thuishoren: niet onder of boven, maar naast de bekende mannelijke kunstenaars.
In juni 2017 woonde ik de zeer geslaagde themadag Maria bij, die me doet uitzien naar haar volgende themadagen. Ik kan iedereen aanraden haar colleges, cursussen en lezingen te volgen!
Best teacher ever. – Grijp je kans mensen , ze begint weer van voor af aan.
Dear friend Karin Haanappel is al jaren mijn vaste kunstgeschiedenisdocente
Ik startte bij haar met twee jaar Algemene Kunstgeschiedenis via de Vrije Academie (2011/2012) in Den Bosch en bezette later wekelijks een vast plekje in de theaterzaal op de Universiteit in Tilburg.
Genoten van talloze collegereeksen sindsdien: Het Parijs van Isis, Herstory of Art, Camille Claudel statuaire, Victoriaanse dromen (Britse kunst en literatuur), Belle Epoque (1870-1914 Parijs)
Studiedagen ter verdieping en verbreding: Frida Kahlo en Diego Rivera, Gustav Klimt, Beroemde liefdes paren, het Impressionisme, Rodin en Claudel Erotique, de (vergeten) vrouwelijke impressionisten…
Lezingen in de Kunsthistorisch salon te Rosmalen en bibliotheken: Gooise vrouwen uit Herstory of Art, Fatale vrouwen in de kunst, Kunstenaarsparen…. Kerst in de beeldende kunst, een lezing met diner…. in een kerkje te Vught.
Deze bijzonder docente heeft vertellen tot een kunst verheven. Vol passie en bezieling plaatst ze kunstenaars in hun tijd en vertelt zo het hele verhaal. Hoe ze leefde, welke kansen ze hebben kregen ,welke mogelijkheden er waren voor ontwikkeling van talent. Wat er speelde in de stad, het dorp ,de tijd. Wat was er in, hip ,welke stroming is er ontstaan en waarom. Over afgelegde paden, de reizen en voortgang. Over inspiratiebronnen ,waarom en met wie. Hoe zag die familie eruit, welke thema’s zijn er aangeraakt… Wat was er voorhanden, technisch mogelijk, praktisch en financieel.
Kunstgeschiedenis:
The story of Art…his en her story.
Onderbouwd door jarenlang studie en zorgvuldig onderzoek, vertelt ze het hele verhaal.
Niks moet, maar nu staat de trein er.
Zin, tijd en mogelijkheden…..
ik zeg , doen.
Ruim 20 jaar geleden ben ik begonnen met de basiscursus kunstgeschiedenis bij Karin en nog steeds volg ik met veel plezier de steeds weer verschillende cursussen over kunstgeschiedenis. Vooral door haar duidelijke manier van lesgeven, heeft zij mijn manier van kunst beleven erg veranderd, in positieve zin! Karin is een enthousiaste verteller en doet de voorbereidingen voor de lessen en lezingen met veel passie en nauwkeurig research. Heel knap hoe zij een bekend onderwerp steeds weer op een andere manier weet te benaderen, altijd rekening houdend met de verschillende achtergronden van de cursisten. Daarnaast behandelt zij ook de vrouwelijke kunstenaars – het is haar expertise – en daardoor ontstaat een veel breder beeld van kunstenaars. Ook geeft ze altijd leuke extra informatie tijdens de lessen en weet ontzettend veel over kunst. Karin kan echt iedere vraag beantwoorden. Zo knap. Ik geniet en blijf genieten.
Les krijgen van Karin is een feest, met flair en vaart wordt de geschiedenis van de kunst verteld. Maar, dat is zo boeiend, Karin geeft een beeld van de tijd waarin die kunst ontstond, dat maakt het geheel zo interessant. Zij bereidt haar lessen goed voor en zorgt voor uitstekend beeldmateriaal. Wij, haar leerlingen staan altijd versteld van haar kennis “ze weet zoveel” en vertelt het zo meeslepend: “sprezzatura”.
Recensies voor online cursussen
Ik heb grote bewondering voor Karins manier om e.e.a. voor het voetlicht te brengen. Met een enorme nuance, alles in tijd en perspectief plaatsend, met respect voor alles en iedereen.
Ik heb veel geleerd van de geschiedenis rondom het ontstaan van de kunstwerken die Karin presenteert. Zij vertelt zoveel méér, dankzij haar voortdurende onderzoek, het lezen van archieven en artikelen, óók de buitenlandse, juist de buitenlandse. Karin kijkt over de grenzen heen en oriënteert zich enorm breed èn onafhankelijk.
Niet alleen haar enthousiasmerende manier van vertellen is stimulerend, dat is mooi meegenomen. Maar haar lessen bieden zoveel meer!
De webcursus is een geweldig initiatief, ook weer typisch Karin overigens (altijd weer op onderzoek uit). Ik vind het fantastisch om in eigen tijd en plaats de cursussen te kunnen volgen. Ik hoop dat dit initiatief een enorm succes wordt, de eerste cursussen waren dat voor mij zeer zeker. Heel erg bedankt!
17 januari 2018 Facebook recensie n.a.v. online introductiecursus
“Kunst maakt gelukkig”, zegt Karin Haanappel regelmatig. Hier wil ik graag aan toevoegen: De verhalen over kunst en kunstgeschiedenis die Karin vertelt, zijn niet alleen heel verrassend en veelal nieuw, maar maken ook gelukkig. Op naar een egalitaire kunstgeschiedenis.
16 januari 2018 Facebook recensie
karin,je passie voor kunst is meeslepend! het is fijn om naar je te luisteren
je weet zoveel en de overdracht hiervan geeft mij plezier om naar kunst te
kijken en te beleven.
dank je wel.
3 januari 2018 Facebook recensie
Ik heb de afgelopen dagen de online introductiecursus in de kunstgeschiedenis gevolgd van Karin Haanappel. Ik heb ervan genoten! Niet alleen omdat Karin heel boeiend vertelt, maar ook omdat zij het verhaal vertelt van de vrouwen in de kunst, naast dat van de mannen, het deel dat zo bekend is. Ik heb zoveel nieuws geleerd, zoveel nieuwe prachtige kunstenaars leren kennen! Voeding voor de ziel. Dit gaat een vervolg krijgen, hoe dat weet ik nog niet. Maar dat komt nog wel. Dank je wel Karin!
19 januari 2018 Facebook recensie
nieuwsbrief
Wil je meer #kunstmaaktgelukkig abonneer je dan kosteloos op mijn nieuwsbrief door op de foto hieronder te klikken. Regelmatig vertel ik over mijn fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent.